A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затурцівська громада
Володимирський район Волинська область

Роз’яснення для застрахованих осіб щодо поетапного впровадження електронних листків непрацездатності (Е-лікарняні)

Дата: 18.08.2021 09:25
Кількість переглядів: 4522

Роз’яснення для застрахованих осіб щодо поетапного впровадження електронних листків непрацездатності (Е-лікарняні)

 

Набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», яким запроваджено початок переходу на модель видачі електронних листків непрацездатності. Перехідний період триває з 01 червня до 31 серпня 2021 року.

Таким чином, вже в червні 2021 року деякі заклади охорони здоров’я почали роботу із формування та внесення медичних висновків про тимчасову непрацездатність до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Це означає, що пацієнту лікуючий лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність з подальшою трансформацією його в е-лікарняний або видати паперовий листок непрацездатності.

Під час перехідного періоду обидва види документів (сформований е-лікарняний, паперовий листок непрацездатності) є підтвердженням встановленого факту тимчасової непрацездатності працівника, підставою для звільнення його від роботи та для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів Фонду.

Нагадуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328 затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем інформації, що міститься в ньому.

Для працівника та роботодавця сформований е-лікарняний стає доступним для перегляду у день його створення у відповідних кабінетах на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

При цьому працівнику не потрібно роздруковувати е-лікарняний та надавати роботодавцю будь-яких паперових підтверджень про тимчасову непрацездатність. Достатньо лише повідомити у будь-який доступний спосіб комунікації роботодавця про факт формування лікуючим лікарем медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

Інформацію по своїх листках непрацездатності (номер, дата відкриття, дата закриття, причина непрацездатності) працівник може отримати у пункті меню особистого кабінету громадянина «Мої листки непрацездатності».

Враховуючи вищевикладене, листок непрацездатності, що формується у Електронному реєстрі листків непрацездатності, є такою ж підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, як і його паперова версія.

!!! Звертаємо увагу, що отримання е-лікарняного не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення.

Нагадуємо, що оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Додаткову інформацію щодо:

- користування Електронним кабінетом роботодавця можна отримати, зателефонувавши на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером:    0-800-503-753;

- оплати е-лікарняних – зателефонувавши за телефонами Володимир-Волинського відділення Фонду: (03342) 3-54-60 (м.Володимир-Волинський), (03374) 3-01-77 (смт.Локачі) або на гарячу лінію Фонду соціального страхування України за номером: 0-800-501-892

Вже з 01 вересня цього року планується, що всі заклади охорони здоров’я перейдуть на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Таким чином, за новими випадками тимчасової непрацездатності лікуючий лікар буде формувати лише медичні висновки про тимчасову непрацездатність. Паперові листки непрацездатності, які були видані до 01 вересня 2021 року, будуть продовжуватися в паперовому вигляді до відновлення працездатності працівника.

Паперовий листок непрацездатності буде дійсний до оплати впродовж одного календарного року після його видачі.

 

Володимир-Волинське відділення Фонду соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь