A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затурцівська громада
Володимирський район Волинська область

Громадське обговорення

Дата: 11.05.2023 16:35
Кількість переглядів: 369

розпорядження голови Про проведення громадського обговорення щодо встановлення пам’ятного знаку Борцям за Україну в селі Затурці

Інформаційне повідомлення

з питання встановлення пам’ятного знаку Борцям за Україну в селі Затурці

Шановні жителі громади!

             Відповідно до розпорядження сільського голови  №68ОД/01-02 від 2 травня 2023 року «Про проведення громадського обговорення щодо встановлення пам’ятного знаку Борцям за Україну в селі Затурці» пропонується на громадське обговорення встановлення пам'ятного знаку, пов’язаного із героїзацією та вшануванням пам’яті осіб, які віддали життя за незалежність України.
            Сьогодні Україна переживає найбільше випробування в своїй новітній історії – збройну війну з рашистами за незалежність і територіальну цілісність.
Від початку збройних протистоянь українські військовослужбовці неодноразово демонстрували свою відвагу, мужність і військові вміння у боротьбі з ворогом, чимало солдатів та офіцерів виявили особистий героїзм. Їхні вчинки є взірцем для всього українського народу, прикладом для виховання майбутніх поколінь.
Водночас важливим для підняття морального духу військовослужбовців є ставлення держави до загиблих захисників України. Тому увічнення пам’яті полеглих воїнів нашої громади, популяризація їхніх подвигів є вкрай необхідним завданням як патріотичного виховання, так і задля прославлення героїзму наших земляків.
            Виносимо на ваш розгляд пропозицію встановлення пам’ятного знаку Борцям за Україну, які віддали своє життя за незалежність нашої держави у селі Затурці по вул.Липинського, 66 (напроти адмінприміщення). Просимо свої пропозиції та зауваження надавати в письмовій формі  до відділу ЦНАП  або на електронну адресу zaturci@gmail.com
Звертаємо вашу увагу, що фото подані у дописі подані для прикладу.

Якщо є інші пропозиції - надавайте.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

                                                  Протокол № 1

             засідання робочої групи  по створенню

      проекту памятного знаку Борцям за Україну

25.05.2023 року                                                     с. Затурці

Присутні: 10 членів робочої групи.

Відсутні: 2 члени робочої групи.

Запрошені: Гиць Я.Г.

Голова зборів—Ковальчук Ю.В.

  Слухали :  Ковальчука Ю.В.—голову Затурцівської сільської ради,який ознайомив присутніх з ходом робіт по створенню Алеї Героїв у с. Затурці.

   Проінформував про своє розпорядження від 02.05.2023року щодо проведення громадського обговорення і створення робочої групи по встановленню памятного знаку Борцям за Україну на майбутній Алеї Героїв.

  У звязку з цим запропонував обрати з-поміж членів нової робочої групи секретаря, відповідального за ведення протоколів і комунікацію з громадськістю.

 Виступили: Лагода С. І., яка запропонувала обрати секретарем робочої групи і відповідальною за комунікацію з громадськість  Поплавську О.А..

 Голосували:

Присутні: 10                                          За:9                                                                               

Голосували:  9                                       Проти: 0

Не голосували: 1                                   Утримався:0                            

Вирішили: обрати секретарем робочої групи, відповідальним за ведення протоколів і комунікацію з  громадськістю, Поплавську О.А.

Слухали: Поплавську О.А., яка сказала, що для ефективності і результативності засідання робочої групи потрібно окреслити коло питань, які розглядатимуться. Запропонувала на поточному засіданні розглянути питання :

                                Порядок денний.

1.  Терміни громадського обговорення і діяльності робочої групи.

2. Розгляд проектів з урахуванням:

-доцільності, мети, ідеї;

-архітектурної ситуації;

-змісту художньо-монументальної композиції;

-кольористики;

-форми;

-обємності скульптур;

-матеріалу;

-вимог до авторства;

-кошторису.

3. Різне.

Виступили: Лагода С.І. , яка підтримала такий порядок денний засідання робочої групи і запропонувала поставити його на голосування.

Голосували:

Присутні:10                                     За:-10

Голосували: 10                                Проти:0    

Не голосували: 0                             Утримався: 0

Вирішили: затвердити запропонований порядок денний.

І.  Терміни громадського обговорення і діяльності робочої групи.

Слухали: Поплавську О. А., яка  звернула увагу, що обговорення цих проектів (саме ЦИХ)триває від 01.03.2023року, тобто майже 3 місяці. Це дає підстави стверджувати, що обговорення відбувалось достатньо довгий період, було гострим, але за цей час було почуто всі думки. Нова робоча група створена з 11.05.2023року. Місяць часу буде цілком достатнім терміном для  її роботи.

Виступили: Мартиняк Л.В., яка підтримала ініціативу встановити крайній термін громадського обговорення і діяльності робочої групи—11.06.2023року. Запропоновано поставити це питання на голосування.

Голосували:

 Присутні: 10                                                За: 10

 Голосували: 10                                            Проти:0

 Не  голосували: 0                                        Утримався: 0

Вирішили: встановити крайній термін громадського обговорення і діяльності робочої групи—11.06.2023року.

ІІ. Розгляд проектів.

 Слухали: Ковальчука Ю.В.,який представив авторку поданих проектів. Підкреслив, що наша громада має унікальний мистецький потенціал—свого талановитого і відомого скульптора. Тому було запропоновано скористатися цим і створити амбітний скульптурний комплекс.

   Дацюк І.Є. є нашою землячкою, народилася і проживає в с. Затурці. Сотня її мистецьких робіт в Україні і закордоном принесли не лише особисту славу їй, але роблять відомою і її малу батьківщину—наше село. Ірина Євгенівна є авторкою пам’ятника В.Липинському  , меморіальної дошки Галшці Гулевичівні—уродженцям нашого села , визначним постатям української національної історії.

 Виступили: Поплавська О.А., яка зазначила, що протягом попередніх 2 з половиною місяців до співпраці по виготовленню пам’ятного знаку публічно запрошувались авторські творчі колективи( скульптори і виконавці) зі своїми проектами і кошторисами. Зголосилася лише Ірина Євгенівна зі своїми 4-ма проектами. Тож доцільно було б приступити до розгляду цих робіт, з урахуванням вимог, що ставились до проектів, і надати слово авторці.

 Дацюк І.Є. ,яка розповіла, що ідею свого авторського  проекту вона сформулювала, як «Слава України—в єднанні поколінь». Його  доцільність полягає у вшануванні пам’яті Героїв, утвердженні пафосу Перемоги, вихованні патріотизму. В час воєнного лихоліття мистецтво повинне бути теж зброєю: сприяти вірі  у Перемогу,вселяти оптиміз і впевненість у нездоланності нашого народу(мета). Даний пам’ятний знак має  бути центральним об’єктом Алеї Героїв перед адмінбудівлею сільської ради с. Затурці серед інформативних стел з портретами наших полеглих Героїв –земляків(архітектурна ситуація). Складатиметься він з гранітної стели у вигляді(або/або)

1)червоно-чорного стягу;

2)тризубу;

3)трьох прямокутних стел;

4)образу України-матері

розміром 3х3х0,15м (форми).

Основу памятного знаку становлять 5 фігур захисників різних епох, створених зі світлого мармуру (висота2.2 м).

Композиція побудована  за принципом класичного фронтального двопланового скульптурного горельєфного розташування фігур, що підкреслює ідею єднання і нерозривного історичного зв’язку борців за Українську Державність усіх епох .

 У центральній скульптурі втілено образ сучасного воїна-захисник—відважного охоронця нашого сьогодення. Того, хто наближає нашу Перемогу, вірить у майбутнє і береже історичну спадщину поколінь. Поруч із ним—постаті давнього воїна, козака, повстанця, цивільного, що уособлює збірний образ майданівця, волонтера, медика, чий внесок у Перемогу сьогодні є безцінним (зміст художньо-монументальної композиції).

Скульптури зі світлого мармуру розташовуються на тлі червоно-чорної стели, бо таке поєднання кольорів є традиційним для нашого народу: кольори національної вишиванки; землі і крові; прапору національно-визвольної боротьби козацтва, УПА і сучасного воїнства (кольористика).

  З метою економії матеріалу і коштів запропоновано неповний обєм скульптур. Але товщина стели доповнюватиме скульптуру і надаватиме монументу опірності і міцності, забезпечуючи функцію взаємопідтримки(об’ємність).

Оскільки вимогою до матеріалів є якість, міцність і довговічність, то запропоновано використати граніт і мармур (матеріали).

Вартість 3 рівноцінних проектів становитиме 700тис. грн.:

вартість 5-ти горельєфних скульптур – 10тис.$;

вартість стели—105тис. грн.;

вартість роботи скульптора—200тис. грн..

Вартість проекту зі стелою у формі України-матері—900тис. грн. тому, що центральна скульптура сучасного воїна—обємна (кошторис).

Поплавську О. А. , яка сказала, що , на її погляд, роботи Ірини Євгенівни повністю розкривають головну концепцію  майбутнього меморіального комплексу –звитяга нашого народу та єдність поколінь борців, творців та захисників України. Враховано усі попередні зауваження і пропозиції.

  Громада потребує сакрального центру національно-патріотичного і державницького виховання молоді і дорослих. Це має бути місце пам’яті, місце слави, місце гордості,  місце Перемоги. Місце, де вшановуватиметься світла пам’ять полеглих; куди приходитимуть наші воїни-захисники, їх родини, гості;звідки починатимуть свій життєвий шлях молоді подружжя і новонароджені; місце, де об’єднуватиметься громада.

Гасичак В.І., яка запропонувала для уникнення стереотипів і асоціацій із «совдеіпєю» проголосувати за проект зі стелою у формі тризубу.

Ковальчука Ю. В.,який  теж підтримав пропозицію

 Гасичак В.І., хоча попереднім його фаворитом був фон у формі 3-х прямокутних стел.

 Дудечка В.Ф., який закликав прислухатися до відчуттів і думок молоді, адже за ними—майбутнє. У проекті зі стелою у формі тризубу ще більш рельєфно підкреслюється ідея Української Державності. Тож запропонував підтримати саме цей проект.

 Мартиняк Л.В.,яка запропонувала поставити на голосування проекти  памятного знаку  Борцям за Україну.

 Голосували:

1. Проект зі стелою у формі стягу.

Присутні:10                                       За: 0

Голосували:10                                   Проти:0

Не голосували: 0                               Утримався:0

2. Проект зі стелою у формі тризубу.

Присутні: 10                                        За: 10   

Голосували: 10                                    Проти: 0                                   

Не голосували: 0                                 Утримався:0

3. Проект зі стелою у формі 3-х прямокутних стел.

Присутні: 10                                        За:0

Голосували: 10                                    Проти:0

Не голосували: 0                                 Утримався:0

4. Проект зі стелою у формі образу України-матері.

Присутні: 10                                         За:0

Голосували:10                                      Проти:0

Не голосували: 0                                  Утримався:0

Вирішили: затвердити проект памятного знаку Борцям за Україну  зі стелою у формі тризубу.

ІІІ. Різне.

Слухали: Дудечка В.Ф.,який представив присутнім гостя,Гиця Ярослава Григоровича,-- депутата Володимирської районної ради, талановитого поета, батька воїна, який зараз захищає Україну від ненависного ворога.

З першого дня повномасштабного вторгнення рашистів, переважно вночі, коли думки не дають заснути, слова складаються в римовані рядки. І у кожному рядку—біль за смерть і руїну, ненависть до ворога.

 Виступили: Гиць Я. Г., який розповів про мету свого приїзду—презентація авторської збірки поезій і збір коштів для лікування важкопораненого воїна з с. Старий Загорів. Ярослав Григорович тепло відгукнувся і схвально відреагував на ініціативу голови Затурцівської територіальної громади створити Алею Героїв і встановити памятний знак Борцям за Україну. Побажав усім успішної реалізації проекту.

Поплавську О.А., яка вказала членам робочої групи, що вчинок  Ярослава Григоровича мав би стати прикладом того, як йти до мети і що для цього робити. Запропонувала при зборі коштів для створення памятного знаку Борцям за Україну організувати і у громаді культурно-мистецькі заходи.

 Ковальчука Ю.В,який розповів, що громада має позитивний досвід у проведенні таких  заходів і зборі коштів на потреби ЗСУ. Висловив впевненість , що і надалі будуть організовуватися подібні заходи, кошти від яких спрямовуватимуться і на створення пам’ятного знаку Борцям за Україну.

 

Голова засідання:                                  Ковальчук Ю.В.

 

Секретар засідання:                              Поплавська О.А.

                                              Протокол №2

        засідання робочої групи по створенню

     проекту памятного знаку Борцям за Україну

 

від 01.06.2023 року                                           с. Затурці

Присутні: 8 членів робочої групи.

Відсутні: 5 членів робочої групи.

Запрошені:Дацюк І.Є.—скульптор, автор проекту.

Голова зборів—Ковальчук Ю.В.

Секретар зборів—Поплавська О.А.

 

Порядок денний

1.Презентація макету затвердженого проекту памятного знаку Борцям за Україну.

2.Обговорення кошторисної документації затвердженого проекту.

3. Ознайомлення з  поетапною реалізацію проекту .

4.Організація збору коштів.

5.Обрання відповідальних за збір коштів, контроль за надходженнями і звітність перед громадою.

 

І.Презентація макету затвердженого проекту памятного знаку Борцям за Україну.

 

Слухали: Ковальчука Ю.В.,який надав слово для представлення макету памятного знаку Борцям за Україну його авторці—Дацюк І.Є.

Виступили: Дацюк І.Є., яка представила зразки граніту, фрагмент у масштабі центральної частини стели-триптиху у вигляді тризубу. Здійснено привязку обєкту до місцевості, узгоджено технічні параметри стели і постаменту під памятний знак. Надано технічне креслення фундаменту, розроблене і запропоноване спеціалістами.

Обухович Л.Я., що звернулась до присутніх з наступними словами:

  Шановні члени робочої групи, мої вітання! Проект памятного знаку Борцям за Україну зроблено професійно, без жодних претензій. Я теж з-поміж усіх пропозицій виокремила саме його: класичне вирішення на правах симетрії; досконале втілення ідеї; зашифровані символи; перфекційні кольори для прочитання пластики фігур; вміло створені нюанси деталей.

  Ірина Євгенівна має великий мистецький досвід. Я впевнена, що ви будете пишатися глибоко символічним, державницьким, історичним і патріотичним проектом. Хто як не мистецький теоретик, розуміє задум автора!

  Вітання, успіхів у творчості і окрилення скульптору! Підтримки і відгородження від побутових проблем,щоб належати лише роботі. Успішної реалізації задуму усій громаді!

 

 ІІ. Обговорення кошторисної документації затвердженого проекту.

 

Слухали: Поплавську О.А., яка нагадала, що на минулому засіданні група вже визначилась з проектом, а сьогодні Дацюк І.Є. надасть детальний кошторис (свій і виробника стели). Акцентувала увагу , що приблизні розцінки на минулому засіданні подавались для проекту зі стелою у формі стягу. Вона найпростіша—тому і найдешевша. Ще одна обставина—попередні розцінки подавались станом на лютий-березень. А у нас вже червень—сезон найбільшої активності.

Виступили: Дацюк І.Є., яка надала детальні  кошториси проекту памятного знаку Борцям за Україну. (Додатки №1, №2).

Поплавська О.А., яка запропонувала обговорити з виробником стели можливість включення до заявленої вартості стели і виготовлення постаменту.

 Голосували:

Присутні:7                                                  За:7

Голосували:7                                              Проти:0

Не голосували:0                                         Утримався:0

Вирішили: підтримати пропозицію  обговорити з виробником включення до заявленої вартості стели і виготовлення постаменту.

 

 ІІІ. Ознайомлення з поетапною реалізацію проекту.

 

Слухали: Поплавську О.А., яка розповіла , що авторами проекту памятного знаку Борцям за Україну є творчий колектив у складі:

  • скульптор—Дацюк І.Є.,
  • виробник гранітної стели—ФОП Чабанчук М.А.

(м.Луцьк),

    - Львівське виробництво по відливу скульптур зі штучного мармуру—ФОП Козачук С.І.

 Реалізувати проект буде нелегко. Доведеться надолужувати час. Але починати треба! Пройдуть роки—притупляться або і забудуться запеклі протистояння, а громада матиме достойне місце памяті і гордості за Перемогу.

Виступили: Дацюк І.Є., яка розповіла , що створення художнього об’єкту завжди передбачає наступні етапи:

-ескіз,

-модель,

-дизайн (привязка до) території,

-проекти,

-модель в масштабі,

-скульптурa  в натуральну величину.

 Усі підготовчі етапи створення памятного знаку нами уже пройдені.

Поетапність у нашому випадку полягатиме у виконанні завдання такими кроками:

1.Розмітка та підготовка фундаменту(або бетонної подушки) під памятний знак.

2. Виготовлення гранітної  стели та постаменту.

3.Одночасне створення авторських скульптур для памятного знаку.

4.Формування скульптур.

5. Створення гіпсових горельєфів  і їх підготовка до відливу у матеріалі штучний мармур.

6.Перевезення скульптур до м. Львів.

7.Зняття силіконових форм.

8.Виготовлення із даних форм горельєфних скульптур у матеріалі штучний мармур.

9. Доставка зі Львова до Затурець.

10. Монтаж скульптурних фігур до гранітних стел—завершення композиції.

 Перерахування етапів створення скульптурної композиції свідчить про непростий і затратний процес та пояснює її високу вартість .

 

ІV.Організація збору коштів.

 

Слухали:Поплавську О.А., що запропонувала членам робочої групи визначити джерела фінансування проекту памятного знаку.

Виступили: Мартиняк Л.В.  назвала джерелами збору кошті: жителів громади(теперішніх і уродженців громади, які живуть за межами громади або закордоном); спонсорську допомогу небайдужих вмотивованих людей; допомогу політиків; проведення культурно-мистецьких заходів.

Гасичак В.І. додала, що не зайвим буде звернутися з проханням про допомогу у зборів коштів і до місцевого бізнесу.

Поплавська О.А. , яка запропонувала:

1. Опублікувати у ЗМІ і інтернет-ресурсах звернення до жителів громади, місцевого бізнесу, трудових колективів, небайдужих і вмотивованих людей, політиків із проханням долучитися до збору коштів для створення пам’ятного знаку Борцям за Україну в с.Затурці Володимирського р-ну на Волині. Текст звернення затвердити на засіданні 11.06.2023року.

2.Запросити на наступне засідання журналістів газети «Селянське життя» для публікації статті про  мету проекту, хід обговорення і його результати.

3. Звернутися з  листами до політиків. Текст затвердити на заключному засіданні робочої групи –11.06.2023року.

Голосували:

Присутні:7                                              За:7

Голосували:7                                          Проти:0

Не голосували:0                                     Утримався:0

Вирішили:  затвердити на заключному засіданні тексти звернення і листів  для організації збору коштів, запросити журналістів газети «Селянське життя».

 

V.Обрання відповідальних за збір коштів, контроль за надходженнями і звітність перед громадою.

 

Слухали: Поплавську О.А., яка нагадала присутнім про те, що для збору коштів відкрито банківський рахунок і існує банківська картка. Проте не варто нехтувати і збором готівки. До розяснювальної роботи з громадськістю і збору коштів долучатимуться усі члени робочої групи. Але з-поміж них треба обрати особу, відповідальну за збір коштів і інформування про його хід жителів громади.

Виступили: Мартиняк Л.В, яка запропонувала обрати відповідальною за збір коштів і інформування жителів громади про його хід  Лагоду С.І..

Голосували:

Присутні:7                                       За:7

Голосували:7                                   Проти:0

Не голосували:0                              Утримався:0

Вирішили: обрати відповідальною за збір коштів і інформування жителів громади про його перебіг Лагоду С.І..

 Слухали: Поплавську О.А. , яка запропонувала обрати відповідальних за контроль за збором коштів  і їх використанням.

Виступили: Семенюк І. Є., яка подала пропозицію обрати відповідальними за контроль за збором коштів і їх використанням Мартиняк Л.В. і Гасичак В. І.

Голосували:

Присутні:7                                        За:7

Голосували: 7                                   Проти:0

Не голосували:0                               Утримався:0

Вирішили: обрати відповідальними за контроль за збором коштів  і їх використанням Мартиняк Л.В. і Гасичак В.І..

 

 

Голова засідання:                               Ковальчук Ю.В.

 

Секретар засідання:                           Поплавська О.А.

кошторис додаток 1

кошторис додаток 2

                                                Протокол №3

           засідання  робочої групи по створенню

      проекту памятного знаку Борцям за Україну

 

від 11.06.2023 року                                            с.Затурці

 

Присутні: 10

Відсутні: 2

Запрошені: Дацюк І.Є.—скульптор, автор проекту;

                      Чабанчук М.А.—виробник гранітної стели.

Голова зборів—Ковальчук Ю.В.

Секретар зборів—Поплавська О.А.

 

                                Порядок денний.

1.Обговорення кошторису ФОП Дацюк І.Є..

2. Обговорення кошторису ФОП Чабанчук М.А..

3. Затвердження кошторисів.

4.Затвердження проекту памятного знаку.

5. Затвердження тексту звернення до жителів громади з проханням долучитися до збору коштів на фінансування проекту.

 

 І.Обговорення кошторису ФОП Дацюк І.Є..

 

Слухали: Поплавську О.А., яка сказала, що на сьогоднішньому засіданні група планувала остаточно затвердити кошториси, проект памятного знаку Борцям за Україну і текст звернення до жителів громади з проханням долучитись до збору коштів. Але після минулого засідання виникли певні обставини, які спонукають повернутися до обговорення  кошторисів. На  засіданні  від 01.06.2023 року група прийняла рішення звернутися до виробника стели з проханням за рахунок збільшення суми його кошторису  виготовити і постамент з 2-х сантиметрової гранітної плитки навколо передньої частини памятного знаку. Для цього на сьогоднішнє засідання було запрошено виробника стели Чабанчука М.А..

  Також виникла необхідність додатково обговорити кошторис скульптора—Дацюк І.Є.. Нагадала, що впродовж усіх трьох з половиною місяців громадського обговорення проектів  Іриною Євгенівною завжди озвучувалась цифра оплати скульптору за роботу і матеріали (включно) 200тис. грн.. Саме ця сума звучала на попередніх двох засіданнях  робочої групи. Вона зафіксована у протоколі №1 робочої групи по створенню памятного знаку. Цю цифру було озвучено на засіданні робочої групи  від 01.06.2023 року. Тому група детально не розглядала цей кошторис минулого разу,  вважаючи, що все зясовано і про все домовлено.

  Але після минулого засідання робочої групи скульпторка подала кошторис, в якому сума вартості її роботи і матеріалів (включно) зросла на 110 тис. грн. і становить вже 310 тис. грн.. Тож  Поплавська О.А. запропонувала надати слово авторці проекту для представлення її нового кошторису.

 Виступили: Дацюк І.Є., яка пояснила причини збільшення суми свого кошторису та запропонувала звернутися до місцевої влади для залучення до фінансування проекту памятного знаку також і бюджетних коштів громади.

 Поплавська О.А., яка сказала, що, на її думку, збільшення суми нового кошторису скульпторки є безпідставним і необґрунтованим. Назвала контраргументи проти такого зростання ціни проекту.

 Гасичак В.І., на думку якої, якщо протягом трьох місяців озвучувався один кошторис, а потім його сума різко стає більшою, то це є незрозумілим і необґрунтованим, підриває авторитет групи в очах громади і створює репутаційні проблеми для членів групи.

 Мартиняк Л.В. запропонувала, як альтернативу ситуації, що виникла через збільшення кошторису проекту, шукати інші пропозиції проектів пам’ятного знаку, адже нова сума надто велика і немає гарантії, що вона не зростатиме.

 Андрійчук О.П., яка погодилася, що зростання цін на памятники є, але громада повинна мати якісь гарантії.

 Ковальчук Ю.В. наголосив, що по всій Україні створюються такі проекти вшанування пам’яті сучасних і минулих поколінь борців за Україну.  Місцева влада теж може долучитися до фінансування цього проекту за схемою «влада-громада». Також пояснив процедуру участі органів місцевого самоврядування у   процесі створення памятного знаку Борцям за Україну.У звязку з цим порекомендував робочій групі звернутися до депутатського корпусу з проханням часткового фінансування цього проекту і  встановлення памятного знаку за передбаченою законом процедурою.

 Поплавська О.А. запропонувала дослухатись до рекомендацій голови сільської ради Ковальчука Ю.В.  і звернутись до сільської ради і депутатів Затурцівської громади з проханням часткового фінансування проекту пам’ятного знаку Борцям за Україну а також просити сільську раду вирішити всі необхідні для встановлення меморіального комплексу  питання за передбаченою законом процедурою.

 Голосували:

Присутні:10                                         За:10

Голосували: 10                                    Проти:0

Не голосували:0                                  Утримався:0

Вирішили: уповноважити члена робочої групи по створенню пам’ятного знаку Борцям за Україну Поплавську О.А. підготувати звернення до голови сільської ради Ковальчука Ю.В.  і депутатів Затурцівської громади з проханням часткового фінансування проекту пам’ятного знаку а також просити сільську раду вирішити всі необхідні для встановлення меморіального комплексу питання за передбаченою законом процедурою.

 

ІІ.Обговорення кошторису ФОП Чабанчук М.А..

 

 Слухали: ПоплавськуО.А., яка попросила виробника стели пояснити причину збільшення суми його кошторису і запитала, чи зможе він включити у цю нову ціну і вартість постаменту з гранітної плитки  навколо памятного знаку.

 Виступили: Чабанчук М.А., який пояснив, що на збільшення суми кошторису вплинув ріст цін на матеріали, особливості обробки стел такої значної ширини( канатний різ замість пропилу), збільшення площі нової стели у порівнянні з площею попереднього проекту, до якого прив’язувались розрахунки( стела у формі стягу). Виробник стели погодився виготовити постамент за рахунок суми збільшеного кошторису і висловив готовність посприяти створення фундаменту.

 Мартиняк Л.В., яка знову наголосила, про необхідність пошуку виходу з ситуації через необгунтоване зростання кошторису скульпторки Дацюк І. Є. і запропонувала продовжити громадське обговорення і оголосити новий конкурс проектів.

 Поплавська О.А.  підтримала пропозицію Мартиняк Л.В. продовжити термін громадського обговорення, роботи групи по створенню памятного знаку Борцям за України ще на один місяць, до 09.07.2023 року  і оголосити новий конкурс проектів памятного знаку.

Голосували:

Присутні:10                                      За:10

Голосували:10                                  Проти:0

Не голосували:0                               Утримались:0

Вирішили: продовжити термін громадського обговорення  і діяльності робочої групи по створенню пам’ятного знаку Борцям за Україну до 09.07.2023 року. Оголосити конкурс нових проектів  і їх кошторисів.  Ідея проекту лишається незмінною—єдність поколінь борців за Українську Державу.

 

ІІІ.Затвердження кошторисів.

 

 Слухали: Поплавську О.А., яка підсумувала:оскільки кошторис основного автора памятного знаку Борцям за Україну,скульпторки Дацюк І.Є., на думку членів групи, є безпідставно завищеним , група не виносить кошториси на затвердження.

 

IV.Затвердження проекту памятного знаку.

 

Слухали: Поплавську О.А., на думку якої, без вирішення усіх питань кошторису і його затвердження група не може затвердити проект памятного знаку, який було затверджено, як робочий проект, на першому засіданні . Члени робочої групи вже вирішили продовжити громадське обговорення , свою роботу над створенням нових проектів, які б відповідали заявленій меті і ідеї памятного знаку Борцям за Україну.

 

V. Затвердження тексту звернення до жителів громади з проханням долучитися до збору коштів на фінансування проекту.

 

Слухали: Поплавську О.А., яка повідомила , що текст звернення складений, але  затвердженно його буде тоді, коли остаточно буде створено проект памятного знаку.

Голова засідання:                           Ковальчук Ю.В.

Секретар засідання:                       Поплавська О.А.

 

протокол засідання №4 від 19.06.2023 року

 

Протокол № 5

засідання робочої групи по створенню

проекту памятного знаку Борцям за Україну

 

від 25.06.2023 року                                          с. Затурці

Присутні:9

Відсутні:3

Запрошені: Дацюк І. Є. -- автор ескізу памятного знаку

Голова зборів— відсутній

Секретар зборів—Поплавська О.А.

 

Слухали: Поплавську О.А., яка звернулась до присутніх з проханням пропонувати питання на розгляд робочої групи.

Виступили: Лагода Б.І., який запропонував заслухати презентацію і обговорити ескіз памятного знаку,автором якого є  Дацюк І.Є..

Мартиняк Л.В., запропонувала визначитись з відповідальним за збір коштів, контроль і звітність перед громадою.

Поплавська О.А. запропонувала обговорити результати проведеної протягом тижня роботи і затвердити запропонований порядок денний.

Голосували:

Присутні:9                              За:9

Голосували: 9                         Проти:0

Не голосували:0                     Утримався:0

Вирішили: затвердити запропонований порядок денний.

 

Порядок денний.

1. Презентація, обговорення і затвердження  нового ескізу Дацюк І.Є.(з мечем і щитом).

2.Переобрання відповідального за збір коштів,контроль за  фінансовими надходженнями і звітність перед громадою.

3.Інформуваня  про проведену протягом тижня роботу.

 

 І. Презентація, обговорення і затвердження нового проекту Дацюк І.Є ( з мечем і щитом).

 

Слухали: Поплавську О. А.,  яка нагадала присутнім, що на розгляді групи уже є 2 проекти. Перший , авторкою якого є  Дацюк І.Є., став причиною того, що на фініші його розгляду  вимушено було продовжено громадське обговорення, діяльність робочої групи і прийом нових проектів , бо новий кошторис значно перевищував попередньо озвучену вартість проекту, і громада не мала гарантії, що у майбутньому ціна не збільшуватиметься.

 Другий – проект Динько З.О.—відповідав заявленій меті і ідеї пам’ятного знаку, мав помірний і цілком прийнятний кошторис, оскільки Зоя Олексіївна не претендує на грошову винагороду, а уся вартість проекту—це лише робота ФОП Чабанчук М.А..

 Сьогодні на розгляд робочої групи подано ще один ескіз памятного знаку, авторкою якого є Дацюк І.Є..

 Поплавська О.А. перед розглядом проекту ще раз проінформувала учасників конкурсу і членів робочої групи, що для діяльності групи не передбачено фінансового фонду оплати проектів конкурсантів.

 Запропонувала заслухати презентацію нового ескізу за узгодженими на першому засіданні пунктами:

-доцільність , мета, ідея;

-зміст художньої композиції;

-кольористика;

-символізм;

-матеріал;

-кошторис.

Виступили: Дацюк І.Є., яка запропонувала тимчасовий проект з подібною до вже існуючого  символікою. На думку авторки, в разі повернення громади до встановлення повноцінного памятного знаку, цей проект може переміститися в якусь іншу громаду або фірма-виробник може його забрати і зреалізувати, повертаючи нашій громаді ті самі кошти—50-70тис. грн.. Творчості Ірини Євгенівни як скульптора у цьому проекті немає. Вона є лише автором ескізу.

 

Гасичак В.І. ,яка сказала, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове, і вона не бачить потреби у встановленні проміжного «тимчасового» обєкту, який потягне за собою зайві витрати  у 50-70тис. грн.. Встановлення «тимчасового» памятного знаку заморозить питання повернення до повноцінного меморіального обєкту на роки і десятиліття. У фінансовому плані це буде марнотратством.

 

Поплавська О.А. поцікавилася, який сенс вкладає авторка у поняття « тимчасового». Який проміжок часу розуміє під цим визначенням? Яке раціональне формулювання знайти, щоб пояснити громаді, що ,і так при значних видатках ,вона має оплатити «тимчасовий» обєкт вартістю в 70 тис. грн? Незрозумілою є доцільність «тимчасового» об’єкту, якщо громада може за помірну і адекватну ціну встановити повноцінний і функціональний пам’ятний знак вже і не брати на себе додаткових і невиправданих витрат. На її думку,проект не відповідає ідеї пам’ятного знаку,  його  символіка дублює символіку вже існуючого проекту, а «тимчасовість» напружує невизначеністю. Один проект Ірини Євгенівни вже знаходиться на розгляді робочої групи, тож не зрозуміло, навіщо авторці створювати конкуренцію своєму ж проекту? Кошторис існує лише на словах з дуже великою невизначеністю: 50 чи 70 тис. грн.?

Є два варіанти: затвердити цю пропозицію  як робочий проект або відхилити її.

 

Лагода С.І. запропонувала затвердити ескіз Дацюк І.Є.(з мечем і щитом) як робочий.

Голосували:

Присутні: 9                           За:2

Голосували:9                        Проти:7

Не голосували: 0                  Утримався:0

 

Мартиняк Л.В. запропонувала відхилити ескіз Дацюк І.Є. ,оскільки він не розкриває ідеї єдності поколінь борців за Україну, дублює символіку проекту Динько З.О.  і спричинить нові невиправдані видатки для громади.

Голосували:

Присутні:9                                За: 7

Голосували:9                            Проти:2

Не голосували:0                       Утримався:0

Вирішили: відхилити ескіз Дацюк І.Є. , оскільки він не розкриває ідеї єдності поколінь борців за Україну, дублює символіку проекту Динько З.О. і спричинить нові невиправдані видатки для громади.

 

ІІ.Переобрання відповідального  за збір коштів, контроль за фінансовими надходженнями і звітність перед громадою.

 

 Слухали:Поплавську О.А., яка сказала, що Лагода С.І. на минулому засіданні відмовилась приймати участь у зборі коштів на проект памятного знаку і бути відповідальною за контроль за фінансовими надходженнями, тому група повинна визначитись з обранням нового відповідального  за фінансові надходження і звітність про них.

Виступили: Семенюк І. А.  і запропонувала обрати  Гасичак В.І. відповідальною за збір коштів, контроль за фінансовими надходженнями і звітність перед громадою.

Голосували:

Присутні:9                                             За:8

Голосували:8                                         Проти:0

Не голосували:1                                    Утримався:0

Вирішили: обрати Гасичак В.І. відповідальною за збір коштів, контроль за фінансовими надходженнями і звітність перед громадою.

 

ІІІ. Інформування  про проведену протягом  тижня роботу.

 

Слухали : Поплавську О.А., яка проінформувала присутніх про результати  з’ясування питань спів- фінансування , виготовлення документації на землю під пам’ятний знак та розповіла про поїздку на фірму-виробника ФОП Чабанчука М.А.                           

 

Секретар зборів:                                                                      Поплавська О.А.

Протокол №6

засідання робочої групи по створенню

проекту пам’ятного знаку Борцям за Україну

 

02.07. 2023 року                                              с. Затурці

 

Присутні: 5 членів робочої групи.

Відсутні: 7 членів робочої групи.

Запрошені: Чабанчук М.А.

 

Голова зборів—Ковальчук Ю.В.

Секретар зборів –Поплавська О.А.

 

                            Порядок денний.

1. Обговорення і узгодження деталей памятного знаку Борцям за Україну, авторкою якого є Динько З.О., з виробником.

 

Слухали : Ковальчука Ю.В., який сказав, що за багато останніх десятиліть в громаді не було створено меморіальних об’єктів такого масштабу і спрямування, як Алея Слави і пам’ятний знак Борцям за Україну, над створенням яких ми працюємо  нині.  Чимало часу робоча група витратила на те, щоб усебічно опрацювати і вивчити це завдання. Воно нелегке, включає у себе вирішення багатьох питань, затверджень, отримання дозволів і погоджень. Але, нарешті, ми  знаходимось на фінішній прямій, з повним усвідомленням відповідальності за надважливу справу – встановлення історичної справедливості, вшанування пам’яті усіх поколінь захисників України, створення місця для об’єднання громади навколо ідеї Державності і Перемоги.

 Попереду ще багато роботи. І ми розраховуємо на розуміння важливості моменту і викликів, що стоять перед нашою громадою і Україною в цілому, а також на  підтримку цієї ініціативи.

 На сьогоднішнє засідання  запрошено Чабанчука М.А., власника фірми по виготовленню виробів з граніту, щоб обговорити і уточнити деталі проекту пам’ятного знаку Борцям за Україну, авторкою якого є Динько З.О. . Запропонував заслухати  Зою Олексіївну і  Миколу Андрійовича.

 

Виступили : Динько З.О.,яка сказала, що її проект під час тривалого обговорення перетворився на спільну справу усієї групи. Надійшло багато ініціатив,пропозицій, доповнень, уточнень деталей. Думки були різними, але найважливіше-- вони  були конструктивними і спрямованими на найкращий результат. Цей проект буде реалізовувати ФОП Чабанчук М.А.. Члени робочої групи відвідували його виробництво  і залишились задоволені ним, а сьогодні мають можливість  ще раз поспілкуватися з виробником і узгодити усі питання.

 

Чабанчук М.А. відповів на запитання по узгодженню деталей проекту і його виготовленню. Але сказав, що остаточною корекція параметрів і деталей буде в ході виготовлення памятного знаку, коли наочно стануть зрозумілими пропорції усіх елементів меморіального обєкту. Роботу виконуватимуть досвідчені спеціалісти (каменярі і художник).  Кожен етап роботи виконуватиметься у тісній співпраці із замовником.

 

Голова засідання:                                Ковальчук Ю.В.

 

Секретар засідання:                            Поплавська О.А.

                           Протокол №7

           засідання робочої групи по створенню

     проекту памятного знаку Борцям за Україну

 

09.07.2023 року                                             с. Затурці

 

Присутні: 9 членів робочої групи.

Відсутні: 3 члени робочої групи.

Запрошені: Дацюк І.Є. –скульптор, авторка одного з проектів.

Голова зборів—Ковальчук Ю.В.

Секретар зборів—Поплавська О.А.

                      Порядок денний.

1. Затвердження остаточного проекту памятного знаку Борцям за Україну.

2.Затвердження тексту звернення до жителів громади з проханням долучитися до збору коштів на реалізацію  проекту памятного знаку Борцям за Україну.

3.Продовження діяльності робочої групи.

І.Затвердження остаточного проекту памятного знаку Борцям за Україну.            

 Слухали: Ковальчука Ю.В., який представив проект благоустрою території перед сільською радою, щоб продемонструвати, що вже зроблено, і який вигляд матиме територія після виконання усіх робіт і встановлення комплексу меморіальних обєктів. Оголосив, що на розгляд сьогоднішнього засідання виносяться питання затвердження остаточного проекту памятного знаку Борцям за Україну і затвердження тексту звернення до жителів громади з проханням долучатися до збору коштів для реалізації цього проекту.

Виступили: Поплавська О.А., яка сказала, що, на її погляд, проект площі виглядає стримано, але достойно. Група 2 місяці працювала над робочими проектами, мала можливість детально опрацювати і обговорити їх -- настав час приступити до голосування.  Запропонувала членам групи висловити свої думки щодо робочих проектів.

Мартиняк Л.В. пояснила свою позицію, сказавши, що на її погляд, в наш час, для нашої громади , з можливим здорожчанням    у майбутньому,  вартість проекту Ірини Євгенівни може виявитись непідйомною. Проект Зої Олексіївни має помірну ціну(180-200тис. грн.) і є посильним тягарем для громади і сільської ради.

Гасичак В.І. , сказала, що важливим аргументом у виборі проектів є питання коштів.

Дмитрук Л.. підтримала думку членів групи, що все впирається у питання коштів.

Андрійчук О.П. теж сказала, що вирішальним є питання вартості проекту  Ірини Євгенівни.

Динько З.О. підтримала позицію про надмірну ціну запропонованого Іриною Євгенівною  проекту.

Дудечко В.Ф. підкреслив, що в ході роботи спільна думка групи і думка скульптора співпадали. Висловив сподівання, що даний проект прислужиться іншій громаді. Але перспектива збору коштів для реалізації  ідеї  Ірини Євгенівни насторожує.

Семенюк І. А. підтримала думку інших членів групи про зависоку вартість проекту.

Ковальчук Ю.В. сказав, що в кінцевому результаті все зійдеться на його особистій(як голови сільської ради) відповідальності . Назбирати такі кошти з бюджету і з громади буде нереально. Тому, знаючи усю ситуацію , він не готовий брати на себе відповідальність , при усій повазі до автора, Дацюк І.Є.. Реальний погляд на речі змушує відмовитись від цього проекту. Він не проти проекту, але через зазначені причини « утримався».

Поплавська О.А. сказала, що при виборі проектів вона утримається від голосування « проти» проекту  Ірини Євгенівни. З ним вона була , починаючи ще з другого засідання попередньої групи, від 01 березня, три з половиною місяці(!!!). Він був спільним дітищем. Довелося виборювати саме право на його існування.  Було важко! Цей проект враховував позицію усіх членів робочої групи , що основним лейтмотивом Алеї Слави має бути ідея єдності поколінь борців за Українську Державність.  Ірина Євгенівна дослухалась до пропозицій  і втілювала їх у художніх образах і деталях. Шкода, що така тривала і важка робота не увінчалась результатом.

  Висловила щиру  подяку Ірині Євгенівні за те, що в тих нелегких обставинах вона йшла поруч і була однодумцем. Оксана Анатоліївна  не проти цього проекту, а проти субєктивних обставин, що склались навколо цього меморіального обєкту : недотримання слова однією зі сторін,безпідставного завищення ціни і непередбачуваності подальших проблем.   Вона не хоче, голосуючи « проти» цих обставин,  дискредитувати  своє дітище. Тому сподівається на розуміння її позиції: вона «утрималась».

Матриняк Л.В. запропонувала ставити проекти на голосування.

1.Проект Дацюк Ірини Євгенівни.

Голосували :

Присутні: 9                                       За:0

Голосували: 9                                  Проти:5

Не голосували: 0                             Утримався:4

2.Проект Динько Зої Олексіївни.

Голосували:

Присутні: 9                                        За: 8

Голосували: 8                                    Проти:0

Не голосували: 1                               Утримався: 0

Вирішили: затвердити, як остаточний, проект памятного знаку Борцям за Україну , авторкою якого є Динько З.О. .

ІІ. Затвердження тексту звернення до жителів громади з проханням долучитися до збору коштів на реалізацію проекту памятного знаку Борцям за Україну.

Слухали : Ковальчука Ю.В.,який наголосив, що фінансування проекту здійснюватиметься за принципом «влада-громада». Частину коштів треба буде зібрати з жителів громади. Для цього треба звернутись до них з проханням долучитись до співфінансування. Для зачитування тексту звернення надав слово Поплавській О.А. .

Виступили: Поплавська О.А., яка зачитала текст звернення(Додаток №1).

Мартиняк Л.В. запропонувала затвердити текст даного звернення до жителів громади.

Голосували:

Присутні: 9                                       За:9

Голосували: 9                                   Проти:0

Не голосували:0                               Утримався:0

Вирішили: затвердити запропонований текст звернення до жителів громади з проханням долучитися до збору коштів для реалізації проекту памятного знаку Борцям за Україну.

ІІІ. Продовження діяльності робочої групи.

Слухали: Поплавську О.А., яка сказала, що на перший погляд, група виконала своє завдання щодо вирішення питань проект (зібрала повну інформацію про пропозиції, узагальнила їх і затвердила проект), але попереду ще відповідальний і тривалий процес реалізації. Тож запропонувала продовжити діяльність групи для організації робіт, контролю і звітності перед громадою.

Виступили: Ковальчук Ю.В., який підтримав таку ініціативу, адже групі ще доведеться контактувати з виконавчою владою, отримувати дозволи і погодження. Пообіцяв видати розпорядження про продовження діяльності даної робочої групи.

Дудечко В.Ф., який погодився з тим, що процес створення памятного знаку буде важким і відповідальним. А тому долучився до ініціативи продовжити роботу групи.

Голова засідання:                           Ковальчук Ю.В.

Секретар засідання:                       Поплавська О.А.
ескізна пропозиція

ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ

звіт про роботу групи

                          Протокол №8

         засідання робочої групи по створенню

     проекту памятного знаку Борцям за Україну

 

30.07.2023року                                            с.Затурці

 

Присутні:4члени робочої групи.

Відсутні: 8 членів робочої групи.

Запрошені: Кравець В.М. - депутат Затурцівської сільської ради.

 

Голова зборів—Ковальчук Ю.В.

Секретар зборів—Поплавська О.А.

 

Слухали: Поплавську О.А., яка сказала, що сьогоднішнє засідання—інформативне. Попри відсутність більшої частини членів робочої групи, запропонувала розпочати роботу, оскільки причини відсутності членів робочої групи, у більшості випадків, поважні. Сплановані заздалегідь справи , не дали можливості  перенести їх на інший час, хоча члени групи  були проінформовані  про засідання групи завчасно. Жодне голосування по запропонованих на розгляд питаннях не передбачено. Ведеться аудіозапис ходу засідання і усіх буде проінформовано про хід роботи.

  За останні 3 тижні , що минули з часу останнього засідання робочої групи, відбулися певні події. Про них  пропонується  проінформувати робочу групу.

 

                        Порядок денний.

1.  Звіт  про діяльність робочої групи по створенню памятного знаку Борцям за Україну на сесії Затурцівської сільської ради.

2. Інформування щодо наказу Державного Комітету України з будівництва і архітектури Міністерства культури і мистецтв України « Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів» від 30.11.2023року  та організацію роботи групи у зв’язку з цим.

 3. Різне.

 

І. Звіт про діяльність робочої групи по створенню памятного знаку Борцям за Україну на сесії Затурцівської сільської ради.

 

Слухали: Поплавську О.А.,яка сказала, що на даному етапі завданням робочої групи є координація і узгодження  діяльності. Перше питання сьогоднішнього порядку денного присвячене висвітленню теми звіту на сесії Затурцівської сільської ради про проведену роботу по створенню памятного знаку , яка відбулася 25 .07.2023року. Сам текст звіту долучено до протоколу цієї сесії , пропонується до ознайомлення членам робочої групи і теж буде долучений до протоколу засідання робочої групи по створенню памятного знаку Борцям за Україну.(Додаток №1).

   Презентація звіту пройшла в доброзичливій атмосфері зацікавленості і розуміння. На це , напевно, вплинула особиста позиція голови сільської ради і  проведена ним робота з депутатами на попередніх двох засіданнях сесії.

 Питання, які звучали і на які довелося відповісти:

1. П. Василь Кравець цікавився, чому проект затверджено, а робота групи продовжується.

   На що доповідач,Поплавська О.А. –секретар робочої групи-- відповіла, що завдання робочої групи ,на перший погляд, вичерпано: опрацьовані і враховані пропозиції, створено і затверджено проект. Але  наступний крок— реалізація цього рішення. І це має хтось робити: співпрацювати з виробниками, проводити збір коштів, контролювати цей процес і звітувати перед громадою. Саме цими питаннями буде тепер займатися робоча група.

2. П. Камельчук П.С. запитав, хто складав тексти про етапи побудови Української Державності і визначні битви української історії.

Поплавська О.А. розповіла депутатам Затурцівської сільської ради, що до складу робочої групи було введено фахівців з різних галузей, і , по можливості, з різних старостатів громади. Можливо, не всіх вдалося охопити, але двері ні перед ким не були зачинені. Членами робочої групи були 2 людини з художньою освітою (Динько З.О. і Обухович Л.Я.),троє дипломованих істориків (Дудечко В.Ф., Гасичак В.І. , Лагода Б.І.) і навіть юрист ( Гасичак В.І.).

 

ІІ. Інформування щодо наказу Державного Комітету України з будівництва та архітектури Міністерства культури і мистецтв « Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів» від 30.11.2004року. та організацію роботи групи у зв’язку з цим.

 

Слухали: Ковальчука Ю.В., який проінформував про вимоги даного  наказу. Висловив впевненість, що сума в 170тис. грн..—цілком прийнятна і підйомна для громади. Буде виділено землю для встановлення памятного знаку і можна буде розпочинати збір коштів. Цілком реальним є відкриття памятного знаку на свято Покрови. Робіт виконано багато. Ніхто не збавлятиме темпів діяльності протягом наступного тижня—ландшафний дизайн і встановлення памятних стел нашим воїнам-землякам. А у неділю, 6 серпня, планується проведення урочистого відкриття Алеї Герої та інших заходів. Доцільним є запрошення на урочистості усіх, хто долучався до процесу створення цього обєкту, представників бізнесу, політиків, голови обласної ради, воєнкомів, родин воїнів.

 

ІІІ. Різне.

 

Слухали : Поплавську О.А., яка повідомила присутніх про те, що на засіданні сесії Затурцівської сільської ради звучало ще одне питання від  Кравця В.М. Запропонувала надати слово п. Василеві для його озвучення.

 

Виступили: Кравець В.М.,який попросив врахувати побажання і запропонував десь там(справа, зліва) розмістити хрест. В такому разі йому буде легше працювати з людьми. Мотивував своє прохання тим, що саме під цим символом воювали і воюють за Україну .

 

  Поплавська О.А., яка сказала, що питання релігійної символіки розглядалося ще на першому і піднімалося на  заключному засіданні  попередньої робочої групи, членом якої був і сам п. Василь Кравець. Воно було закрите ще тоді, не піднімалося впродовж 4 засідань попередньої і всієї роботи новоствореної робочих груп через те, що основною ідеєю пам’ятного знаку Борцям за Україну є тема Державності і борців за неї. Єдина унітарна Держава і велика кількість релігій в ній, які мають гарантовані права і можливості рівноправного існування. Такі гарантії надає вірянам Конституція України. Щоб не образити нічиї релігійні почуття, питання релігійності не ставилось і не повинно ставитись. Борцями ж за Україну  були представники усіх націй і релігій, які проживали і проживають на її території. На фронті зараз, як і колись , воювали і воюють  пліч-о-пліч представники різних релігій і не відкривають другого «релігійного фронту», а мають одну мету—боротьбу за Україну. Тому і ми, тил, маємо шукати точки дотику—те, що нас обєднує.

   В цьому контексті проект памятного знаку не кривить душею перед історичною справедливістю і правдою. Його було затверджено 9 липня 2023року 9-ма з 12-ти членів робочої групи(75%) і оприлюднено 3 тижні тому. Саме  таке розкриття ідеї памятного знаку підтримується  абсолютною більшістю жителів громади.

  Для усіх охочих долучитися до обговорення і внесення пропозицій були створені найсприятливіші умови: 2 місяці роботи групи; інформування громади про час і місце проведення засідань;постійне запрошення до співпраці усіх бажаючих; висвітлення роботи і рішень групи у розширених протоколах засідань, які вчасно оприлюднювалися на сайті Затурцівської сільської ради разом з іншими матеріалами, напрацьованими групою. Ініціативні жителі громади скористались цими можливостями.

 Громадське обговорення завершено. Проект затверджено.  Своїм же розпорядженням голова Затурцівської сільської ради продовжив лише  діяльність  робочої групи  для реалізації інших цілей-- співпраці з виробниками, збору коштів і звітності перед громадою.

 

Мартиняк Л.В., яка поцікавилась, де саме п. Василь бачить цей символ.Треба врахувати, що це авторський проект. Треба було б зібрати представників різних релігій і впевнитись, що не будуть приниженими їхні релігійні почуття. Група обговорювала всі деталі впродовж 2 місяців громадського обговорення. Проект затверджено. Тепер ми маємо зосередитись на його реалізації.

 

 Андрійчук О.П. сказала, що вона не проти такого релігійного символу, але погодилася і з аргументами інших членів групи.

 

Голова засідання:                                  Ковальчук Ю.В.

 

Секретар засідання:                              Поплавська О.А.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь