Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків СОVID-19 на підприємствах та в установах
В Україні підтверджено один випадок COVID-2019. Хворобу виявлено у
чоловіка в Чернівецькій області, який з дружиною повернулися з подорожі в Італію. У
зв’язку з цим у Чернівцях та Чернівецькій області з 06.03.2020р.планується
запровадження вимушених протиепідемічних заходів, зокрема, заборона масових
заходів, концертів, конференцій, спортивних подій та призупинення навчального
процесу.
Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (СОVID-19) в країнах
Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з
Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення
додаткових профілактичних заходів на підприємствах та в установах на всій
території країни.
Завданням роботодавців та організаторів робочих процесів та підприємствах, в
установах та організаціях є убезпечення підлеглих і колег в період підвищеного
ризику поширення респіраторних хвороб, в тому числі СОVID-19. Цього можливо
досягнути шляхом підвищення обізнаності та посилення профілактичних заходів з
попередження захворювань.
Організація роботи
— Проведіть роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних
профілактичних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед
працівників;
— роздрукуйте та/або оновіть інформаційні постери та нагадування персоналу про
важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками
(додаються);
— не допускайте працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до
роботи та обслуговування громадян;
— передбачте можливості дистанційної роботи та/або компенсації працівникам, які
вимушені залишитися вдома в умовах самоізоляції при виникненні симптомів
респіраторних хвороб та підвищеної температури;
— мінімізуйте кількість працівників, які контактують з клієнтами/відвідувачами,
впровадьте дистанційне консультування/надання послуг та/або надання послуг за
принципом «єдиного вікна» там, де це можливо;
— максимально використовуйте можливості телекомунікації та дистанційної
роботи, особливо для працівників, які витрачають тривалий час на шлях до роботи
громадським транспортом та/або мають хронічні захворювання;
— забезпечте та контролюйте постійну наявність рідкого мила, одноразових
паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів як для персоналу, так і для
відвідувачів/клієнтів;
— сплануйте та забезпечте наявність медичних масок для використання особами, в
яких починають розвиватися симптоми респіраторних захворювань, таких як нежить
або кашель, та проведіть відповідне навчання з їх правильного використання та
знешкодження;
o оновіть контактну інформацію щодо закладів охорони здоров’я, які надають
медичну допомогу при інфекційних хворобах, використовуйте її в роботі та
поширюйте серед працівників.
Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці
працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної
температури тіла та особливо осіб, що повернулись з відпустки або з відрядження з
країн, в яких були зареєстровані випадки Covid-19.
Прибирання
— Забезпечте вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в
кінці зміни) засобів і провітрювання не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення
робочого дня/зміни, а для місць підвищеної прохідності, загального масового
користування або проведення публічних заходів не рідше, ніж кожні 2 години;
— проводите ретельне прибирання і обробку поверхонь, місць контакту рук
працівників і відвідувачів/клієнтів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столик,
кухонні покриття, переговорні кімнати, конференц-зали, спортивні та розважальні
кімнати тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном
експозиції;
— забезпечте наявність одноразових серветок та/або серветок зі спритвмісним
антисептиком в місцях спільного користування (наприклад, офісних кухнях), для
самостійного витирання поверхонь працівниками перед використанням.
Подорожі та відрядження
— переконайтесь, що в вашій організації/підприємстві є найбільш актуальна
інформація щодо країн, в яких поширюється СOVID-19;
— уважно враховуйте не лише інформацію про обмеження в’їзду та виїзду в
країну/регіон та місцеві вимоги, а і можливі ризики в цілому та відмовтесь від участі в
заходах, які не є винятково обов’язковими до участі, а також відмовтесь від організації
заходів, які створюють ризики для міжнародних учасників або для вас, як
організаторів;
— працівники, які повертаються з країн, де зареєстровані випадки СOVID-19,
повинні ретельно самостійно монітори власний стан здоров’я та при виникненні
симптомів респіраторних хвороб або температури понад 37,3 С повинні
самоізолювати себе.
Основні профілактичні індивідуальні заходи
— гігієна рук — часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними
антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами,
відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед
приготуванням їжі тощо;
— гігієна кашлю — прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в
лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкоджувати відразу після
використання;
— утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних
захворювань — кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової
дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
— утримання від дотиків обличчя руками;
— у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель,
ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідування місць
скупчень людей;
— використання медичної маски лише за наявності респіраторних симптомів,
перечислених вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після
забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук
спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.
Основна теза: Захворіли —залишайтеся вдома, а у разі погіршення стану
—звертайтеся до свого сімейного лікаря. Не варто ризикувати власним здоров’ям та
здоров’ям інших.