Затурцівська сільська рада https://zaturcivska-gromada.gov.ua
Володимирський район Волинська область

ЗАЯВА ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ СЕО «Детальний план території для будівництва та обслуговування об’єктів дорожнього сервісу на вул.Липинського в с.Затурці Володимирського району Волинської області»

Дата: 16.10.2024 08:58
Кількість переглядів: 6

ЗАЯВА

ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ

проєкту «Детальний план території для будівництва та обслуговування обєктів дорожнього сервісу на вул.Липинського в с.Затурці Володимирського району Волинської області»

 

1. Замовник

Затурцівська сільська рада.

Пропозиції надавати у Затурцівську сільську раду (45523, Волинська область, Володимирський район, с.Затурці, вул. Липинського, буд. 66,

тел. 0680588093, е-mail: zaturci@ zaturcivska-gromada.gov.ua).

2. Вид та основні цілі документа державного планування

Вид документа державного планування:

«Детальний план території для будівництва та обслуговування об’єктів дорожнього сервісу на вул.Липинського в с.Затурці Володимирського району Волинської області».

ДПТ розробляється відповідно до рішення Затурцівської сільської ради Володимирського району Волинської області №48/8  від 25.01.2024 року про надання дозволу на розроблення детального плану території;

Основні цілі документа державного планування:

Деталізація планувальної структури і типу забудови на території проєктування, уточнення планувальних рішень, визначення параметрів забудови, режимів використання та визначення конфігурації земельної ділянки для будівництва та обслуговування об’єктів дорожнього сервісу.

Метою проєкту ДПТ є вирішення першочергових питань з врахуванням комплексного розвитку даного середовища, а саме:

  • впорядкування території з максимальним врахуванням приватних та громадських інтересів;
  • визначення планувальної організації і функціонального призначення, просторової композиції і параметрів забудови, ландшафтної організації проектної земельної ділянки;
  • формування комфортного середовища;
  • резервування територій для прокладання вулично-дорожної мережі загального користування;
  • визначення подальшого містобудівного розвитку.

Зв’язок з іншими документами державного планування: розроблення проєкту детального плану території розроблено згідно: Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку»; ДБН А.2.2-3-2014 Склад та зміст проектної документації на будівництво; ДБН Б.2.2-12:2019 Планування і забудова міських і сільських поселень; Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів (ДСП 173-96); ДБН В.2.3-5-2017 Вулиці та дороги населених пунктів; ДБН В.2.3-15:2007 Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів, ДБН В.2.5-74:2013 Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди; ДБН В.2.5-75:2013 Каналізація. Зовнішні мережі та споруди; ДБН В.2.5-23-2010 Проектування електрообладнання об'єктів цивільного призначення; ДБН Б.1.1-14-14:2021 Склад та зміст детального плану території.

3. Якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів)

Відповідно до Генерального плану села Затурці територія проектування передбачена для розвитку транспортної інфраструктури. Врахувавши рішення Генерального плану населеного пункту проєктом передбачається формування однієї земельної ділянки для будівництва та обслуговування об’єктів дорожнього сервісу, площею 0,8000 га на якій передбачається будівництво:

- контрольно-пропускного пункту, адмінбудівлі,  гаража на 6 вантажних автомобілів та автомийки на чотири пости, загальною площею забудови 1500 м2;

-  влаштування майданчиків для стоянки вантажних автомобілів на чотири машиномісця та для легкових автомобілів на шість машиномісць;

- водозабірна свердловина;

- протипожежні резервуари;

- майданчик для сміттєзбірних контейнерів з навісом;

- майданчик для зберігання пожежного інвентарю;

- комплектна трансформаторна підстанція.

 

  Інженерне забезпечення території:

 - водопостачання проєктного об’єкту від запроектованої водозабірної свердловини, відведення побутових стічних вод у проектні локальні очисні споруди (повної біологічної очистки господарсько-побутових стічних вод);

- електропостачання даного об’єкту від запроектованої комплектної трансформаторної підстанції, згідно технічних умов;

- підключення запроєктованого об’єкту до мереж газопостачання не передбачається;

- теплопостачання запроектованого об’єкту буде уточнено на подальших стадіях проєктування.

 

   Функціональне призначення проектної земельної ділянки визначене згідно Схеми зонування території , яка розроблена в складі Генерального плану с.Затурці. Відповідно до вказаної вище містобудівної документації основною функціональною зоною території проектування визначено – Зона транспортної інфраструктури.  

   Відповідно до Класифікатору видів функціонального призначення територій та їх співвідношення з видами цільового призначення земельних ділянок визначене функціональне призначення території:

20605.0 Території закладів з обслуговування автотранспортних засобів 

   Проаналізувавши дану територію проектування, врахувавши визначену функціональну зону, проєктом передбачається вид цільового призначення для  сформованої  земельниї ділянки :

 -  Для розміщення та експлуатації об'єктів дорожнього сервісу (код виду ЦП 12.11).

 

Планована діяльність, в межах детального плану, відповідає визначеним критеріям пунктів 1-21 частини другої та пунктів 1-13 частини третьої статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», та підлягає оцінці впливу на довкілля.

4. Ймовірні наслідки:

Детальний план розробляється з урахуванням природно-кліматичних умов, існуючого рельєфу території, особливостей прилеглої території та забудови, з дотриманням санітарних правил планування та забудови.

а) для довкілля:

В ході здійснення СЕО мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації документа державного планування для таких компонентів довкілля: атмосферне повітря; водні ресурси; ґрунти та землі (у тому числі вилучення земельних ділянок); стан фауни, флори, біорізноманіття, кліматичні фактори.

При розробці СЕО варто оцінити ймовірні наслідки від об’єктів інфраструктури, що пропонується відповідно до детального плану території на здоров’я населення.

б) для територій з природоохоронним статусом – земельний масив, що розглядається, не відноситься до земель та об’єктів природно-заповідного фонду. Територія ДПТ також не межує з територіями, що мають природоохоронний статус.

в) транскордонні наслідки –відсутні.

5. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі, якщо ДПТ не буде затверджено

Дослідження основних соціально-економічних і демографічних тенденцій у ретроспективі останніх років, моделювання соціально-економічного розвитку території дали можливість сформувати наступні сценарії розвитку: Альтернатива №1 є оптимальним варіантом для забезпечення розвитку села в тому числі і громади. Проектна земельна ділянка відповідає намірам планованої діяльності та відсутні принципові обмеження щодо її здійснення, зокрема сприяє:

- вигідне розташування земельної ділянки та можливість її використання із мінімальним впливом на довкілля;

- сприяння розвитку економіки та соціальної стабільності громади.

Альтернатива 2. «Нульовий сценарій» – незатвердження проекту. У разі незатвердження документа державного планування та відмови від реалізації будівництва, перешкодить більш гармонійному соціально–економічному розвитку населеного пункту.

6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час СЕО

Основною метою прогнозу є оцінка можливої реакції навколишнього середовища на прямий чи опосередкований вплив людини, вирішення завдань раціонального природокористування у відповідності з очікуваним станом природного середовища.

Для підготовки звіту СЕО передбачається використовувати наступну інформацію: доповіді про стан довкілля; статистичну інформацію; інформацію, яка включена в інші акти законодавства, які мають відношення до проєкту ДПТ; дані моніторингу стану довкілля; інша доступна інформація.

Основним критерієм під час стратегічної оцінки проекту містобудівної документації є її відповідність державним будівельним нормам, державним санітарним нормам і правилам України, законодавству у сфері охорони навколишнього середовища.

Під час підготовки звіту стратегічної екологічної оцінки визначити доцільність і прийнятність планової діяльності і обґрунтуванням економічних, технічних, організаційних, санітарних, державно-правових та інших заходів щодо забезпечення безпеки навколишнього середовища.

Розробити комплекс заходів, спрямованих на виявлення характеру, інтенсивності та ступеня небезпеки впливу на стан навколишнього середовища та здоров’я населення будь-якого виду планової господарської діяльності: вивчити природні умови території, яка межує з ділянкою розміщення планової діяльності, включаючи характеристику поверхневих водних систем, ландшафтів (рельєф, ґрунти, рослинність тощо), геолого-гідрогеологічні особливості території та інших компонентів природного середовища; розглянути природні ресурси з обмеженим режимом їх використання, в тому числі водоспоживання та водовідведення, забруднення атмосферного повітря; оцінити можливі зміни в природних і антропогенних екосистемах; визначити шляхи мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище і біоту; зібрати та проаналізувати інформацію про об’єкти розміщення відходів (види та обсяги відходів, місця їх накопичення, природоохоронні споруди, експлуатаційні можливості); повідомити громадськість про ефективність проекту і можливі екологічні наслідки.

У ході підготовки Стратегічної екологічної оцінки провести оцінку факторів ризику і потенційного впливу на стан довкілля, врахувати екологічні завдання місцевого рівня в інтересах ефективного і стабільного соціально-економічного розвитку ТГ та підвищення якості життя населення.

7. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання ДПТ

Зважаючи на державну політику в галузі енергозбереження, забезпечення екологічної безпеки, раціонального використання природних ресурсів, при будівництві об`єкту доцільно максимально повно використовувати сучасні високоефективні енергозберігаючі технології та матеріали, інженерне обладнання з високим коефіцієнтом корисної дії тощо.

Заходи спрямовані на запобігання, відвернення, уникнення, зменшення, усунення значного негативного впливу на навколишнє середовище: організація зон зелених насаджень на території; охорона підземних вод від забруднення (влаштування твердого покриття проїзної частини, гідроізоляції каналізаційних споруд, бетонування стоянок автотранспорту); охорона поверхневих вод та ґрунтів (ефективне відведення поверхневого стоку).

8. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Звіт про стратегічну екологічну оцінку має відповідати вимогам ч. 2 ст. 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

9. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки подаються у письмовій формі у Затурцівську сільську раду

 (45523, Волинська область, Володимирський район, с.Затурці, вул. Липинського, буд. 66, тел. 0680588093, е-mail: zaturci@ zaturcivska-gromada.gov.ua) у строк, що не перевищує 10 днів з дня оприлюднення цієї заяви.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь