A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затурцівська громада
Володимирський район Волинська область

Відновлення втраченого (викраденого) свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу. Покрокова інструкція.

Дата: 10.03.2020 18:35
Кількість переглядів: 5579

Відновлення втраченого (викраденого) свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу. Покрокова інструкція.

 

Відновлення втраченого (викраденого) свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу. Покрокова інструкція. - vidnovlennya_vtrachenogo_(vikradenogo)_svidotstva_pro_dergavnu_reestratsiyu_transportnogo_zasobu_pokrokova_instruktsiya_5e54f752635ea.jpg

Сучасне життя важко уявити без автомобільного транспорту. Як би то не було, але переважна більшість людей, по дорозі на роботу і у вільний час пересувається громадським і особистим транспортом. Кожен день на дорогах України з’являються нові водії та автовласники. Автопарк України постійно збільшуються і все більше людей починає надавати перевагу особистому транспорту перед громадським.

Зміст:

Страшний сон для автовласника, коли залізний друг починає хворіти, але ще гірше, коли його рух паралізовує проблема, яка криється у документах.

23 жовтня 2019 року, була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України №956 «Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу».

06 лютого 2020 року, на виконання Постанови №956 КМУ, відбулася презентація додатку «ДІЯ». Основним завданням додатку є відображення електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, після верифікації (встановлення) особи.

Запуск даного проекту значно полегшив життя для водіїв, а тому, ті водії які мають посвідчення водія отримане не пізніше 2014 року та власники транспортних засобів, які зареєстровані не пізніше 2013 року, можуть бачити свої документи в додатку. З цього моменту можна здійснювати управління транспортним засобом без наявності звичних документів, виданих на бланках зразок яких схвалений Кабінетом Міністрів України.

В разі зупинки транспортного засобу поліцейським, можуть пред’являтися електронні копії документів із додатку «ДІЯ».

Ті, хто отримав посвідчення водія раніше 2014 року та зареєстрував власний транспортний засіб раніше 2013 року, у додатку, електронних копій своїх документів не побачить, а тому зобов’язаний мати у наявності оригінали.

Що робити, якщо в додатку електронна копія свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу не з’явились, оскільки транспортний засіб зареєстрований раніше 2013 року, а оригінал документу втрачено?

Фото без описуДля того, щоб розібратися в цій непростій ситуації для більшості громадян України, будуть надані відповіді на наступні питання:

  • чи можна відновити загублений техпаспорт на транспортний засіб (машину)?
  • як відновити документи на транспортний засіб (машину) і що для цього потрібно?
  • чи є різниця між відновленням втраченого і викраденого свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу (техпаспорта)?
  • чому необхідно перереєструвати транспортний засіб (машину), а не просто отримати дублікат техпаспорту на транспортний засіб (машину)?
  • яка вартість відновлення техпаспорту на транспортний засіб (машину)?
  • чи можуть відмовити в перереєстрації?

Чи можна відновити загублений техпаспорт на транспортний засіб (машину)?

Можна. Більше того, питанням відновлення втраченого (загубленого) техпаспорту на машину необхідно турбуватися до першого виїзду на дороги загального користування. За керування автомобілем без документів передбачена правова відповідальність.

Як відновити документи на транспортний засіб (машину) і що для цього потрібно?

Необхідно завітати до найближчого сервісного центру МВС.

Звертаємось до консультанта, повідомляємо про проблему та перевіряємо чи всі необхідні документи у вас в наявності.

Необхідні документи:

  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних в безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання), або документ, що засвідчує особу і підтверджує його громадянство або спеціальний статус (в якому зазначено відомості про реєстрацію місця проживання);
  • довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • якщо інтереси власника транспортного засобу представляє третя особа, то необхідний оригінал довіреності.

Після того, як консультант перевірив наявність та підтвердив достатність всіх необхідних документів, то повинен видати витяг з єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Наступний порядок дій:

  • стаємо в електронну чергу (беремо талон у терміналі) і йдемо на майданчик для огляду транспортного засобу експертом;
  • після успішного огляду транспортного засобу повертаємося до адміністратора і надаємо всі зібрані документи;
  • здійснюємо оплату надання адміністративної послуги (як правило банківське відділення знаходиться в тій же будівлі, де і сервісний центр МВС), а за цей час адміністратор готує заяву про втрату (крадіжку) свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу;
  • перевіряємо правильність внесених даних в заяву та підписуємо;
  • отримуємо нове свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу.

Фото без опису

Чи є різниця між відновленням втраченого і викраденого свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу (техпаспорта)?

Звичайно, що є, але не кардинальна. Перед тим, як відвідати сервісний центр МВС, потрібно подати заяву до поліції про крадіжку документа. Після подачі заяви, слідчий зобов’язаний відкрити кримінальне провадження і видати витяг з ЄРДР, який необхідно долучити до загального переліку документів. Далі виконуємо алгоритм з попереднього пункту.

Чому необхідно перереєструвати транспортний засіб (машину), а не просто отримати дублікат техпаспорту на транспортний засіб (машину)?

Відповідно до абзацу 1, пункту 33 Постанови Кабінету Міністрів України №1388 від 07 вересня 1998 року «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування, зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників - юридичних осіб, місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, а також у разі зміни кольору, переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

В даному випадку дублікат втраченого (викраденого) свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу не видається і цьому сприяють декілька причин:

  • свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу є бланковою продукцією і містить унікальну серію і номер, які технічними умовами сервісного центру МВС відновити неможливо;
  • щоб уникнути незаконних і навмисних дій з боку злочинців, запис (серію та номер) старого (втраченого та/або викраденого) свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу в єдиному державному реєстрі транспортних засобів змінюють на новий;

Як вже з’ясували в попередньому розділі, відновити втрачене/викрадене свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу неможливо. Необхідно проходити процедуру перереєстрації транспортного засобу.

Станом на момент публікації даної консультації, розмір плати за надання адміністративної послуги пов’язаної з перереєстрацією транспортного засобу в лютому 2020 року становить:

  • для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД - 152,63 гривень;
  • для транспортних засобів усіх категорій іноземного виробництва - 190,15 гривень;
  • для мототранспорту, причепів вітчизняного виробництва та країн СНД - 148,63 гривень;
  • для мототранспорту, причепів іноземного виробництва - 186,15 гривень;
  • для мототранспорту, причепів іноземного виробництва - 186,15 гривень;
  • крім оплати за надання послуги також відшкодовується вартість спеціальної бланкової продукції - бланк свідоцтва — 219 гривень.

 

Проведення фахівцями експертної служби МВС експертного дослідження транспортного засобу і супровідних документів з видачею експертного висновку за заявою власника транспортного засобу – оплачується додатково.

Підставами для відмови в наданні адміністративної послуги пов’язаної з перереєстрацією транспортного засобу (машини), можуть бути:

  • подання до суб’єкта надання адміністративної послуги неповного пакета документів;
  • невідповідність ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу із зазначеними в поданих документах;
  • в результаті перевірки за Єдиним державним реєстром МВС та автоматизованою базою даних про розшукувані транспортні засоби встановлено, що транспортний засіб перебуває в розшуку або під арештом.

 

Автор консультації: Адвокат Руденко Артем Олександрович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь