A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затурцівська громада
Володимирський район Волинська область

Збережемо врожай від пожеж!

Дата: 15.07.2022 11:41
Кількість переглядів: 2410

Фото без опису

Збережемо врожай від пожеж!

   В громадах розпочинаються  жнива,  а з ними й найбільш пожежонебезпечний та тривожний період для пожежної охорони та власників полів. Загрозу створюватиме спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хліброзбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у незадовільному технічному стані. Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність із вогнем у хлібних масивах, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин тощо можуть призвести до пожежі, перетворюючи золоте зерно на чорний попіл. Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні.

           Так,  на території Волинської області протягом останніх 7 років зареєстровано 14 пожеж на хлібних масивах сільськогосподарських підприємств, внаслідок яких знищено понад 120 га зернових культур на корні та завдано прямих матеріальних збитків на суму понад 1 млн. 700 тис. грн. Разом з цим, майже щорічно виникають пожежі на складах грубих кормів (за останні роки виникло 7 пожеж), внаслідок яких вогнем знищено понад 800 тон грубих кормів, завдано прямих матеріальних збитків на суму понад 1 млн.грн.  та  виникло 11 пожеж на техніці, яка була задіяна під час збирання врожаю (6 тракторів та 5 комбайнів).

           З метою недопущення пожеж під час збирання та зберігання нового врожаю, доречно нагадати основні вимоги правил пожежної безпеки в період жнив, а саме: території зернотоків господарств повинні бути забезпеченні пожежними щитами з протипожежним інвентарем та первинними засобами пожежегасіння; будівлі зерноскладів мають мати справний блискавкозозахист, а електромережа -  змонтована згідно вимог пожежної безпеки та випробувана на опір ізоляції; до початку збирання врожаю вся сільськогосподарська техніка повинна мати відрегульовані системи електро та паливопостачання, змазування та охолодження; техніка має бути забезпечена справними іскрогасниками та сертифікованими вогнегасниками (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома лопатами та мітлами, а автомобілі – одним вуглекислотним чи порошковим вогнегасником); всі робітники, котрі збирають врожай та заготовляють грубі корми, повинні під розписку пройти протипожежні інструктажі; комбайни повинні бути обладнані заземлювальним ланцюгом; в місцях прилягання хлібних масивів до автодоріг, лісопосадок, їх необхідно обкосити та оборати захисною смугою 4м.; у період збирання врожаю біля жнивного поля необхідно мати напоготові трактор з плугом та спеціалізований автомобіль з насосом (цистерна з водою), пристосований для гасіння пожежі хліба на корні; забороняється під час жнив розкладати багаття на полях та поблизу них; курити поблизу хлібних масивів; полювати неподалік ланів; допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче 100 метрів від хлібних масивів. Також рекомендується в умовах військової агресії з ймовірним ракетним обстрілом території області у період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібних масивів за можливості влаштувати смуги прокосів на ділянках площею не більше 25 га. Суворо заборонено спалювати жнивні рештки та стерню на полі, адже це може призвести до перекидання вогню на сусідні поля і навіть будівлі і за це настає адміністративна та кримінальна відповідальність.

            Володимир - Волинське районне управління ГУ ДСНС звертається до працівників сільгосппідприємств та фермерських господарств, одноосібників, а також  до всіх громадян із проханням суворо дотримуватись правил пожежної безпеки, адже причиною пожежі  може стати необережно кинутий недопалок цигарки або не загашений сірник. Затрачені кошти на ці профілактичні протипожежні  міроприємства  можуть не тільки не допустити, але й вчасно ліквідувати вогонь, і тим  самим зберегти людське майно та хліб. Збереження врожаю від вогню обов’язок кожного громадянина!  У випадку виникнення пожежі або іншої надзвичайної ситуації телефонуйте за номером „101”!

 

Володимир - Волинське районне управління

                                                               ГУ ДСНС України у Волинській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь